Macam2 ada...
Jom kita buat Ketupat Daun Palas.
Bahan2..
4 Kg beras Pulut
1/12 kg Santan
cara:
Masak santan terlebih dahulu, hingga didih baru masukkan beras pulut yang telah dicuci dan ditoskan... masak hingga santan kering dan beras menjadi seketul. Ambil nasi pulut tadi dan letakkan dalam dulang/bekas yang disukai.. baru di bubuh dalam sarung yang telah dibuat terlebih dahulu. Daun Palas yang baru diambil dari hutan hendaklah dijemur seketika, bagi memudahkan membukanya.
Dah siap semula masukkan kedalam periuk... tambah air separas dengan ketupat....rebuslah hingga air kering, berbunyi... baru angkat. Kalau rebus rasanya lebih sedap dari dikukus, bagi mengelakkan ketupat hangus bila air mulai kering, lapik bawahnya dengan lebihan pelepah palas tadi. Siap.. sedap.. makan dengan rendang pedas. Jumlah santan bergantung pada beras yang digunakan, kalau pulut lembut santan dikurangkan, gitu juga kalau pulut keras.
Petua, masak santan dalam kuali jadinya tak mudah berkerak dan selalu dikacau.
Rendang ayam pedas
Ayam dipotong ikut suka... kalau guna ayam tua rebus separuh masak dulu, kalau ayam biasa, masukkan ayam kedalam kuali, biar ayam menyejat dahulu.
Dalam kuali lain tambahkan semua bahan kisar, bawang besar biar lebih, halia, serai, bawang putih, sedikit lengkuas, bahan agaklah banyak mana ayam digunakan.
Tambah ayam dan santan... tak perlu banyak kuah sebab daging ayam tadi dah lembut, baru tambahkan kerisik, daun kunyit, asam keping serta garam, bagi yang suka perasa, bolehlah ditambah, tunggu kuah mendidih atau kering ikut pilihan masing2... angkatlah.
Comments
Post a Comment