Skip to main content

Kenduri... 22 Ogos 2014 = 26 Syawal 1435H.

Macam2 ada...
Jom kita buat Ketupat Daun Palas.
Bahan2..
4 Kg beras Pulut
1/12 kg Santan
cara:
Masak santan terlebih dahulu, hingga didih baru masukkan beras pulut yang telah dicuci dan ditoskan... masak hingga santan kering dan beras menjadi seketul. Ambil nasi pulut tadi dan letakkan dalam dulang/bekas yang disukai.. baru di bubuh dalam sarung yang telah dibuat terlebih dahulu. Daun Palas yang baru diambil dari hutan hendaklah dijemur seketika, bagi memudahkan membukanya. 
Dah siap semula masukkan kedalam periuk... tambah air separas dengan ketupat....rebuslah hingga air kering, berbunyi... baru angkat. Kalau rebus rasanya lebih sedap dari dikukus, bagi mengelakkan ketupat hangus bila air mulai kering, lapik bawahnya dengan lebihan pelepah palas tadi. Siap.. sedap.. makan dengan rendang pedas. Jumlah santan bergantung pada beras yang digunakan, kalau pulut lembut santan dikurangkan, gitu juga kalau pulut keras.
Petua, masak santan dalam kuali jadinya tak mudah berkerak dan selalu dikacau.

Rendang ayam pedas
Ayam dipotong ikut suka... kalau guna ayam tua rebus separuh masak dulu, kalau ayam biasa,  masukkan ayam kedalam kuali, biar ayam menyejat dahulu.
Dalam kuali lain tambahkan semua bahan kisar, bawang besar biar lebih, halia, serai, bawang putih, sedikit lengkuas, bahan agaklah banyak mana ayam digunakan.
Tambah ayam dan santan... tak perlu banyak kuah sebab daging ayam tadi dah lembut, baru tambahkan kerisik, daun kunyit, asam keping serta garam, bagi yang suka perasa, bolehlah ditambah, tunggu kuah mendidih atau kering ikut pilihan masing2... angkatlah.

Comments

Popular posts from this blog

Kuih Tepung bungkus untuk berbuka

Puasa hari ke tiga.

Alhamdulillah sudah 3 hari umat Islam berpuasa, walau pun cuaca kali ini agak panas dan terik daripada tahun2 sebelum ini, namun diharapkan ianya tak melemahkan semangat dan memudarkan keimanan kita terhadapNYA. Biar apa halangan dan rintangan yang mendatang tetaplah kekal dan kukuh dengan tujuan dan keimanan kita Bagi akak puasa kali ini tiada banyak beza seperti tahun2 sebelumnya, hari ini waktu berbuka puasa hanya akak dan anak yang sulung,  berdua, makanan yang terhidang di atas meja pun tak terasa lazatnya. Yang lebih sedap adalah air, bergelas2 air masuk keperut, sejuk dingin, panas hangat semua ada. Ingin rasanya seperti orang lain, masa berbuka mahu pun bersahur, meriahnya. Namun itu dah ditentukan, takdir akak, tak mewah dengan bilangan ahli kelurga,  tak ada kesalan di situ, cuma sekali sekala terfikir jua.. kenapa orang lain, kenapa jiran2, kenapa bukan aku? aku juga ingin seperti mereka.. Mudah benar mereka menambah ahli keluarga... tapi yalah jalanan hidup antara seorang