#Kata orang yang #pahit jangan terus #dibuang, yang #manis jangan terus#ditelan... antara yang pahit itu adalah #Peria #katak.Di sini dikongsikan#petua-petua yang berkaitan dengan peria katak ini.
1: #Jus peria katak dapat mengurangkan tekanan #darah #tinggi juga sakit#kencing #manis.
2: Biji dan daun peria ditumbuk bersama untuk merawat #melecur atau luka terbakar yang ringan.
3: Akar dan daun direbus digunakan untuk merawat penyakit buasir.
4: Makan peria juga boleh membantu langkah berjaga-jaga mengelakkan serangan jantung dan strok.
5: Gejala selsema dan batuk juga dapat dikurangkan dengan memakan buah peria atau jusnya.
6: Diet dan makan yang sihat disamping mengambil peria katak akan membantu sistem imun kita.
7: Tapi untuk ibu-ibu yang hamil, tidak digalakkan mengambil apa-apa dari peria katak, kerana dikuatirkan akan #keguguran.Dah namanya petua, pastilah pengambilannya perlu dilakukan selalu.. dan ada yang sesuai ada yang tidak. Apa yang utama dapatkan nasihat yang betul dari pihak yang pakar.
Disertakan sekali resepi yang menggunakan peria katak... cubalah... gambar tak ada...
nantilah bila ingat akan kak simah kongsikan...
Kerabu peria katak
Bahan-bahan:
Sebiji peria katak saiz sedang
2 biji tomato dihiris nipis.
Sebiji bawang besar saiz sedang potong bulat nipis.
sedikit halia (jika suka)
2 sudu besar cuka atau limau kasturi
1 sudu besar garam
1 sudu kecil udang kering yang direndam dalam air panas, ditoskan dan ditumbuk kasar.
Sedikit gula.
Cili besar atau cili api dihiris kecil-kecil.
Hiris peria katak menjadi kepingan nipis, taburkan 1 sudu besar garam dan ramas hingga jus pahitnya keluar dan buang.Tambah gula dan garam dan lain-lain gaul sebati.. hias dengan halia muda yang dihiris jejari. Siap.
11 Julai 14 = 13 Ramadhan 1435H.
1: #Jus peria katak dapat mengurangkan tekanan #darah #tinggi juga sakit#kencing #manis.
2: Biji dan daun peria ditumbuk bersama untuk merawat #melecur atau luka terbakar yang ringan.
3: Akar dan daun direbus digunakan untuk merawat penyakit buasir.
4: Makan peria juga boleh membantu langkah berjaga-jaga mengelakkan serangan jantung dan strok.
5: Gejala selsema dan batuk juga dapat dikurangkan dengan memakan buah peria atau jusnya.
6: Diet dan makan yang sihat disamping mengambil peria katak akan membantu sistem imun kita.
7: Tapi untuk ibu-ibu yang hamil, tidak digalakkan mengambil apa-apa dari peria katak, kerana dikuatirkan akan #keguguran.Dah namanya petua, pastilah pengambilannya perlu dilakukan selalu.. dan ada yang sesuai ada yang tidak. Apa yang utama dapatkan nasihat yang betul dari pihak yang pakar.
Disertakan sekali resepi yang menggunakan peria katak... cubalah... gambar tak ada...
nantilah bila ingat akan kak simah kongsikan...
Kerabu peria katak
Bahan-bahan:
Sebiji peria katak saiz sedang
2 biji tomato dihiris nipis.
Sebiji bawang besar saiz sedang potong bulat nipis.
sedikit halia (jika suka)
2 sudu besar cuka atau limau kasturi
1 sudu besar garam
1 sudu kecil udang kering yang direndam dalam air panas, ditoskan dan ditumbuk kasar.
Sedikit gula.
Cili besar atau cili api dihiris kecil-kecil.
Hiris peria katak menjadi kepingan nipis, taburkan 1 sudu besar garam dan ramas hingga jus pahitnya keluar dan buang.Tambah gula dan garam dan lain-lain gaul sebati.. hias dengan halia muda yang dihiris jejari. Siap.
11 Julai 14 = 13 Ramadhan 1435H.
Assalamualaikum kak simah...
ReplyDeletesy tk penah buat kerabu peria katak..biasa rebus cicah sambal belacan je..
nanti boleh cuba buat..terima kasih sy amik resepi ye..