Skip to main content

Peria katak walau pun pahit banyak khasiatnya...

#Kata orang yang #pahit jangan terus #dibuang, yang #manis jangan terus#ditelan... antara yang pahit itu adalah #Peria #katak.Di sini dikongsikan#petua-petua yang berkaitan dengan peria katak ini. 

1: #Jus peria katak dapat mengurangkan tekanan #darah #tinggi juga sakit#kencing #manis.

2: Biji dan daun peria ditumbuk bersama untuk merawat #melecur atau luka terbakar yang ringan.

3: Akar dan daun direbus digunakan untuk merawat penyakit buasir.

4: Makan peria juga boleh membantu langkah berjaga-jaga mengelakkan serangan jantung dan strok.

5: Gejala selsema dan batuk juga dapat dikurangkan dengan memakan buah peria atau jusnya.

6: Diet dan makan yang sihat disamping mengambil peria katak akan membantu sistem imun kita.

7: Tapi untuk ibu-ibu yang hamil, tidak digalakkan mengambil apa-apa dari peria katak, kerana dikuatirkan akan #keguguran.
Dah namanya petua, pastilah pengambilannya perlu dilakukan selalu.. dan ada yang sesuai ada yang tidak. Apa yang utama dapatkan nasihat yang betul dari pihak yang pakar. 
Disertakan sekali resepi yang menggunakan peria katak... cubalah... gambar tak ada...
nantilah bila ingat akan kak simah kongsikan...

Kerabu peria katak
Bahan-bahan:
Sebiji peria katak saiz sedang
2  biji tomato dihiris nipis.
Sebiji bawang besar saiz sedang potong bulat nipis.
sedikit halia (jika suka)
2 sudu besar cuka atau limau kasturi
1 sudu besar garam
1 sudu kecil udang kering yang direndam dalam air panas, ditoskan dan ditumbuk kasar.
Sedikit gula.
Cili besar atau cili api dihiris kecil-kecil.

Hiris peria katak menjadi kepingan nipis, taburkan 1 sudu besar garam dan ramas hingga jus pahitnya keluar dan buang.Tambah  gula  dan garam dan lain-lain gaul sebati.. hias dengan halia muda yang dihiris jejari. Siap.
11 Julai 14 = 13 Ramadhan 1435H.

Comments

  1. Assalamualaikum kak simah...
    sy tk penah buat kerabu peria katak..biasa rebus cicah sambal belacan je..
    nanti boleh cuba buat..terima kasih sy amik resepi ye..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Kuih Tepung bungkus untuk berbuka

Puasa hari ke tiga.

Alhamdulillah sudah 3 hari umat Islam berpuasa, walau pun cuaca kali ini agak panas dan terik daripada tahun2 sebelum ini, namun diharapkan ianya tak melemahkan semangat dan memudarkan keimanan kita terhadapNYA. Biar apa halangan dan rintangan yang mendatang tetaplah kekal dan kukuh dengan tujuan dan keimanan kita Bagi akak puasa kali ini tiada banyak beza seperti tahun2 sebelumnya, hari ini waktu berbuka puasa hanya akak dan anak yang sulung,  berdua, makanan yang terhidang di atas meja pun tak terasa lazatnya. Yang lebih sedap adalah air, bergelas2 air masuk keperut, sejuk dingin, panas hangat semua ada. Ingin rasanya seperti orang lain, masa berbuka mahu pun bersahur, meriahnya. Namun itu dah ditentukan, takdir akak, tak mewah dengan bilangan ahli kelurga,  tak ada kesalan di situ, cuma sekali sekala terfikir jua.. kenapa orang lain, kenapa jiran2, kenapa bukan aku? aku juga ingin seperti mereka.. Mudah benar mereka menambah ahli keluarga... tapi yalah jalanan hidup antara seorang